null

Ekologiczne Święta Bożego Narodzenia

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Przygotowanie Świąt w sposób przyjazny dla środowiska nie wymaga wiele wysiłku. Przygotujmy święta w duchu zero waste! Ograniczymy w ten sposób naszą presję na środowisko naturalne: zmniejszymy ilość odpadów, zużyjemy mniej zasobów i wyemitujemy mniej gazów cieplarnianych. Tak przygotowane święta staną się źródłem dodatkowej satysfakcji. Pozwolą też przyjemnie spędzić czas, a może nawet oszczędzić trochę pieniędzy.

Garść świątecznych eko-porad:

  1. Kupujmy żywe drzewka z legalnych plantacji. Podczas wzrostu drzewka pochłaniają dwutlenek węgla, dzięki czemu przyczyniają się do poprawy jakości powietrza. Najlepiej jest wybierać drzewka żywe z korzeniami, tak aby po Świętach można było je zasadzić w ogródku, przekazać w tym celu sąsiadowi lub oddać w ramach akcji organizowanej przez miasto (Lasy Miejskie Warszawa). Jeśli kupujemy ciętą choinkę, można ją oddać na biomasę do elektrociepłowni („Ciepło z natury”) lub na kompost. Nie kupujmy sztucznych choinek! Kiedyś przestaną nam się podobać i staną się bardzo kłopotliwym odpadem, nie nadającym się do recyklingu, ze względu na połączenie metalu z tworzywem sztucznym. Trafią na wysypisko, gdzie będą się rozkładać przez kilkaset lat. Ich produkcja związana jest też z emisją dużej ilości dwutlenku węgla.
  2. Samodzielnie róbmy świąteczne ozdoby. Kupowanie gotowych ozdób jest nie tylko drogie, ale także mało ekologiczne, ponieważ większość jest zrobiona z plastiku i transportowana z dalekich krajów, co wiąże się z wysoką emisją gazów cieplarnianych.  Zamiast tego róbmy ozdoby samodzielnie z naturalnych i darmowych materiałów zebranych np. podczas zimowego spaceru z rodziną: gałęzi, kory, szyszek, słomy oraz orzechów, suszonych plasterków owoców cytrusowych, goździków. Stroik z orzechów i mchu, lampion z pomarańczy, piernikowy stroik na stół, gwiazdy i anioły z papieru, figurki z masy papierowej, solnej lub gliny, to tylko kilka możliwości świątecznych eko-ozdób.

 

  1. Kupujmy ozdoby ekologiczne. Jeśli nie mamy czasu albo brak nam manualnych talentów, zaopatrujmy się w świąteczne ozdoby wykonane z naturalnych materiałów (szkło lub drewno) u lokalnych rzemieślników lub na eko-targach.
    Ograniczajmy iluminacje domu i ogródka. Do stworzenia świątecznej atmosfery wystarczy właściwie dobrane oświetlenie jednego elementu. Używajmy energooszczędnych światełek. Zaoszczędzimy dzięki temu na prądzie i ograniczymy emisje szkodliwych substancji (energia w Polsce pochodzi głównie z węgla), zmniejszymy też zanieczyszczenie środowiska szkodliwym dla zwierząt światłem. Będzie też nam łatwiej dostrzec gwiazdy na zimowym niebie.
  1. Sprzątajmy dom bez użycia chemicznych środków.
    Powróćmy do starych i sprawdzonych sposobów na czyszczenie powierzchni bez użycia silnych i szkodliwych detergentów. Wystarczy soda, ocet, oliwa, cytryna i woda, a nasze mieszkanie będzie lśnić i pachnieć czystością. Możemy z nich sporządzić preparaty do czyszczenia rozmaitych powierzchni: podłóg, łazienki czy nawet dywanów (przepisy znajdziesz w Internecie). Dzięki temu ograniczymy chemiczne środki i plastikowe opakowania w środowisku oraz zadbamy o zdrowie swoje i najbliższych.
  2. Ograniczmy kompulsywne zakupy.
    Czy nasi bliscy rzeczywiście potrzebują kolejnego kubka lub pary skarpetek? Większe zakupy to większa emisja gazów cieplarnianych oraz większe skażenie środowiska odpadami. Ograniczmy ilość prezentów i spróbujmy przygotować takie, które najmniej szkodzą środowisku np. samodzielnie wykonane słodycze albo bilety, vouchery czy karty podarunkowe, pozwalające w miły sposób spędzić czas.
    Zamiast produktów globalnych korporacji, których ślad węglowy jest bardzo duży, kupujmy produkty lokalnych projektantów i rzemieślników, wykonane z pieczołowitością i troską o środowisko. Transport towarów z zagranicy wiąże się z wysoką emisją gazów cieplarnianych, która przyspiesza zmianę klimatu. Kupujmy produkty wysokiej jakości, które będą służyć przez długi czas. Wytworzenie produktów niskiej jakości również powoduje zużycie wody i emisję gazów cieplarnianych, ale dużo szybciej stają się one odpadem.
  3. Pakujmy prezenty ekologicznie.

Wykorzystujmy opakowania z zeszłego roku do świątecznych upominków lub używajmy szarego papieru z recyklingu i konopnego sznurka. Używajmy pudełka po innych produktach, które możemy okleić i ozdobić.

  1. Nie marnujmy jedzenia.

W Polsce wyrzucamy około 30% jedzenia - najwięcej po świętach. Planujmy zakupy i kupujmy tyle ile rzeczywiście jesteśmy w stanie zjeść. Ograniczmy spożycie mięsa, ponieważ hodowla zwierząt hodowlanych powoduje bardzo dużą emisję gazów cieplarnianych. Nie marnujmy jedzenia, tylko je zamrażajmy. Dzielmy się gotowymi potrawami z innymi - korzystajmy z jadłodzielni (@FoodsharingWarszawa). Wybierajmy zdrowe, ekologiczne produkty.

  1. Ograniczajmy tworzywa sztuczne.
    Ograniczajmy opakowania i produkty z tworzyw sztucznych – plastik zanieczyszcza środowisko, powoduje śmierć wielu gatunków zwierząt i wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Wybierajmy produkty i przedmioty wykonane z naturalnych materiałów lub z recyklingu - najlepiej takie, które ulegają całkowitej biodegradacji. Na zakupach używajmy materiałowych toreb, woreczków na zakupy oraz pojemników na żywność wielokrotnego użycia zamiast jednorazowych, plastikowych reklamówek i pojemników.

 

Ogranicz plastik - poradnik

Klimat - broszura edukacyjna v3